Ρομποτική Χειρουργική Αποκατάσταση Ομφαλοκήλης

Η Ρομποτική τεχνολογία αποτελεί ένα αναντικατάστατο εργαλείο της σύγχρονης χειρουργικής επιστήμης. Με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής είναι δυνατό να διενεργηθεί μια πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά ή μέσω της κλασικής ανοιχτής προσέγγισης. Η ρομποτική χειρουργική μάλιστα έχει βρει ιδιαίτερη εφαρμογή στη χειρουργική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος και φυσικά στη χειρουργική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης.

 

Τι είναι όμως η Ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι η μία μορφή κήλης που εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού. Αποτελεί την προβολή ενός ενδοκοιλιακού οργάνου μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Παρουσιάζεται συνήθως ως μία διαταραχή της φυσιολογικής εικόνας του ομφαλού (εξόγκωμα). Συχνά, λόγω της ομφαλοκήλης, δεν είναι πια εμφανής η χαρακτηριστική εσοχή του ομφαλού και στη θέση της παρατηρείται απλά ένα φούσκωμα.

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζει η Ομφαλοκήλη;

Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα της ομφαλοκήλης είναι το εξόγκωμα στην περιοχή του ομφαλού, το οποίο γίνεται εύκολα αντιληπτό. Επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν την πάθηση, είναι:

 • αλλαγή του μεγέθους ή/και του χρώματος του δέρματος
 • εμφάνιση ενοχλημάτων ή/και πόνου στην περιοχή
 • διαταραχές στην πέψη
 • εντερικές διαταραχές
 • αίσθημα βάρους και πληρότητας
 • δυσφορία στην περιοχή του στομάχου
 • κοιλιακό άλγος

Μια σοβαρή επιπλοκή της ομφαλοκήλης είναι η περίσφιξή της. Η περισφιγμένη ομφαλοκήλη ενέχει σημαντικούς κινδύνους, ανάλογα και με το όργανο που περιέχεται στην κήλη, οπότε είναι μια κατάσταση που χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

Ρομποτική Χειρουργική θεραπεία της ομφαλοκήλης

Η Ρομποτική Χειρουργική είναι η πλέον σύγχρονη και εξελιγμένη μέθοδος στον τομέα της χειρουργικής επιστήμης. Αποτελεί ένα νέο εργαλείο στην κατηγορία των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων, που όμως απαιτεί εξειδίκευση και πιστοποίηση του χειρουργού που θα την εφαρμόσει. Η ρομποτική τεχνολογία έχει ιδιαίτερη εφαρμογή στην αντιμετώπιση των πρωτοπαθών κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, όπως της ομφαλοκήλης, λόγω του ελάχιστου χειρουργικού τραύματος και της απουσίας μετεγχειρητικών ουλών.

 

Πώς πραγματοποιείται η ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης;

Η ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης διενεργείται με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος. Το σύστημα αυτό λειτουργεί επιβοηθητικά προς τον Χειρουργό, παρέχοντάς του σημαντικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της επέμβασης και αναπαράγοντας με εξαιρετική ακρίβεια επί του ασθενούς, τις χειρουργικές κινήσεις που αυτός πραγματοποιεί επί ειδικών χειριστηρίων.  Συγκεκριμένα, ο Χειρουργός την ώρα της επέμβασης βρίσκεται μπροστά από την οθόνη της ρομποτικής κονσόλας. Η κονσόλα του δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθεί με τρισδιάστατη ευκρίνεια το χειρουργικό πεδίο ενώ χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία, μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος πλοήγησης.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής αποκατάστασης της ομφαλοκήλης;

ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος έχει στη διάθεσή του και χρησιμοποιεί το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi®, το οποίο παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

 • Επιτρέπει την αναδόμηση του κοιλιακού τοιχώματος, ιδιαίτερα σε σύνθετες κήλες, με την ανακατασκευή των μυϊκών διαμερισμάτων. Η δυνατότητα αυτή, επιτρέπει την ισχυρότερη αποκατάσταση της κήλης με τη χρήση μεγαλύτερων πλεγμάτων, χωρίς αυτά να έρχονται σε επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα.
 • Το ρομποτικό σύστημα διαθέτει τέσσερις αρθρωτούς βραχίονες. Σε αυτούς προσαρμόζονται τα χειρουργικά εργαλεία τα οποία εκτελούν τις εντολές του Χειρουργού με άριστη ακρίβεια κινήσεων, αποσβένοντας παράλληλα το φυσιολογικό τρόμο του ανθρώπινου χεριού.
 • Η Ρομποτική Μέθοδος, παρέχει τη δυνατότητα τρισδιάστατης μεγεθυμένης απεικόνισης του σημείου στο οποίο διενεργείται η επέμβαση, καθώς και χρήση ειδικής ανοσοφθορίζουσας όρασης.
 • Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχύτατη και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερος.
 • Το ρομποτικό σύστημα, προσφέρει τη δυνατότητα ανάστροφής όρασης, η οποία επιτρέπει την εκ των έσω ανακατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος.
 • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς η επέμβαση διενεργείται μέσω πολύ μικρών τομών, οι οποίες «εξαφανίζονται» με την πάροδο του χρόνου.
 • Ο Χειρουργός έχει τη δυνατότητα να χειρουργεί εντός του κοιλιακού τοιχώματος (TEP και eTEP αποκαταστάσεις), αποφεύγοντας το ενδοκοιλιακό περιβάλλον με τις πολυάριθμες συμφύσεις, ιδίως σε περιπτώσεις σύνθετων και υποτροπιαζουσών κοιλιοκηλών.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, είναι διαπιστευμένος στην εκτέλεση Ρομποτικών Χειρουργικών Επεμβάσεων, έχοντας λάβει τη ρομποτική πιστοποίηση στο κέντρο αναφοράς στη Ρομποτική Χειρουργική, στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας. Το κέντρο αυτό θεωρείται ως κέντρο αριστείας στη Ρομποτική Χειρουργική, έχοντας ως επιστημονικό υπεύθυνο τον Kαθηγητή Xειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Illinois, Prof. Pier Cristoforo Giulianotti και οργανωτή τον Dr. Paolo Pietro Bianchi, έναν από τους πιο έμπειρους Ρομποτικούς Χειρουργούς στην Ευρώπη.

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη ρομποτική χειρουργική θεραπεία της ομφαλοκήλης, ώστε να λάβετε ένα εξειδικευμένο πλάνο για την αποκατάσταση του δικού σας προβλήματος.