Ρομποτική χειρουργική θεραπεία της επιγαστρικής κήλης

Ο όρος «ρομποτική χειρουργική» αναφέρεται στις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται από τον χειρουργό με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος. Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί επανάσταση στην ιατρική επιστήμη καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί το ποσοστό επιπλοκών μετά από μια επέμβαση.

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, ιδίως των πρωτοπαθών μορφών τους, με κύριο εκπρόσωπο την ομφαλοκήλη και την επιγαστρική κήλη.

 

Τι είναι η επιγαστρική κήλη;

H επιγαστρική κήλη εμφανίζεται στην περιοχή του επιγαστρίου, κάτω από το στέρνο και πάνω από τον ομφαλό. Αποτελεί μια σπάνια περίπτωση κήλης, καθώς αφορά περίπου το 2-3% του γενικού πληθυσμού. Μια ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης κήλης είναι ότι περίπου στο 1/5 των περιπτώσεων συνυπάρχουν περισσότερες της μίας κήλες.

 

Όπως κάθε μορφή κήλης έτσι και η επιγαστρική κήλη συνοδεύεται από ένα εξόγκωμα, το οποίο εμφανίζεται ή υποχωρεί ανάλογα με τη δραστηριότητα του πάσχοντα. Συγκεκριμένα είναι περισσότερο ορατό όταν γελάει, βήχει ή φτερνίζεται, ενώ υποχωρεί όταν ξαπλώνει.

 

Πώς δημιουργείται η επιγαστρική κήλη;

Η επιγαστρική κήλη εμφανίζεται στις περιπτώσεις που εξασθενεί το μυϊκό τοίχωμα του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος εξαιτίας αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης. Η αύξηση αυτή προκαλείται κυρίως από την άρση βάρους, το βήχα, την έντονη χειρωνακτική εργασία και την παχυσαρκία.

 

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Κύριο σύμπτωμα της επιγαστρικής κήλης είναι η εμφάνιση μιας διόγκωσης στην περιοχή πάνω από τον ομφαλό. Συνοδά συμπτώματα μπορεί να είναι η ενόχληση και ο πόνος που αλλάζουν ένταση ανάλογα με τις κινήσεις του πάσχοντα.

 

Από τη στιγμή που η κήλη μένει χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν περαιτέρω επιπλοκές, όπως η περίσφιξή της. Η περίσφιξη συνοδεύεται κυρίως από οξύ πόνο στη περιοχή της κήλης, ναυτία, τάση για έμετο και είναι μια κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της επιγαστρικής κήλης;

Η διάγνωση της επιγαστρικής κήλης τίθεται από ειδικό χειρουργό. Ο ιατρός πρωτίστως λαμβάνει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια προβαίνει σε κλινική εξέταση με ψηλάφηση του ασθενούς σε όρθια και ύπτια θέση. Συνήθως, η εξέταση συμπληρώνεται από ένα υπερηχογράφημα κοιλίας. Ορισμένες περιπτώσεις ασθενών μπορεί να απαιτούν επιπλέον εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία κοιλίας, για μια πλήρη αξιολόγηση της κλινικής κατάστασης.

 

Ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση της επιγαστρικής κήλης

Η ρομποτική τεχνολογία αποτελεί την πιο σύγχρονη και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας της επιγαστρικής κήλης. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικροτομών, με τη χρήση ενός εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος που χειρίζεται ο χειρουργός μέσω της ρομποτικής κονσόλας.

Τα οφέλη της ρομποτικής θεραπείας είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο τον ασθενή όσο και τον χειρουργό. Στα σημαντικότερα οφέλη συγκαταλέγονται τα παρακάτω:

  • Είναι αναίμακτη μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας
  • Πετυχαίνει μικρότερο τραυματισμό των γύρω ιστών
  • Παρέχει τρισδιάστατη μεγεθυμένη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου
  • Έχει ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Επιτρέπει στον χειρουργό μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων
  • Παρέχει τη δυνατότητα ανάστροφης όρασης (upside down vision)
  • Παρέχει τη δυνατότητα αναδόμησης του κοιλιακού τοιχώματος με ανακατασκευή των μυϊκών διαμερισμάτων (Component Separation Technique)
  • Δίνει στο χειρουργό τη δυνατότητα να χειρουργήσει εκτός του ενδοκοιλιακού περιβάλλοντος, μέσα στο κοιλιακό τοίχωμα (τεχνική TEP & eTEP) αποφεύγοντας τις πολυάριθμες συμφύσεις

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι πιστοποιημένος ρομποτικός χειρουργός (Console Surgeon) στο διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο Ρομποτικής Χειρουργικής Misericordia Ospidale, στο Grosseto της Ιταλίας. Ο ιατρός θεωρείται ειδικός στον τομέα, καθώς διαθέτει στο ιστορικό του πολύχρονη εμπειρία στη ρομποτική αντιμετώπιση των κηλών κοιλιακού τοιχώματος. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί του για μια ασφαλή και επιτυχημένη αντιμετώπιση της δικής σας κήλης.