Ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση της μηροκήλης

Οι παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές για την αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος έχουν εξελιχθεί με το πέρασμα των ετών, με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογίας. Η μεγαλύτερη επανάσταση στη χειρουργική θεραπεία προέρχεται από την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής τεχνικής. Η ρομποτική προσέγγιση βρίσκει ιδιαίτερη εφαρμογή και στη χειρουργική θεραπεία μίας σπανιότερης κήλης, της μηροκήλης,  προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην αποκατάσταση του ασθενούς.

 

Τι είναι η μηροκήλη;

Η μηροκήλη αποτελεί μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος που προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες. Εκδηλώνεται ως ένα εξόγκωμα στη μηροβουβωνική χώρα και πιο συγκεκριμένα κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο. Η μηροκήλη δεν είναι συχνή κήλη και αποτελεί το 5-7% των συνολικών περιπτώσεων κήλης. Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο, ανακαλύπτεται εκτάκτως λόγω περίσφιξης, εξαιτίας των έντονων συμπτωμάτων που συνοδεύουν αυτή την επιπλοκή.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της μηροκήλης;

Η μηροκήλη μπορεί να παραμένει ασυμπτωματική χωρίς να προκαλεί κάποια ενόχληση για αρκετό χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι η διόγκωση στη μηροβουβωνική περιοχή, της οποίας το μέγεθος αυξάνεται σταδιακά όσο εξελίσσεται η κήλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διόγκωση γίνεται αντιληπτή με γυμνό μάτι ιδιαίτερα όταν ο ασθενής στέκεται όρθιος, αθλείται ή βήχει. Αντιθέτως, η διόγκωση συνήθως υποχωρεί όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση.

 

Τι επιπλοκές μπορεί να εμφανίσει η μηροκήλη;

Σε κάθε μορφή κήλης, η σημαντικότερη και πιο επικίνδυνη επιπλοκή είναι η περίσφιξή της. Κατά την περίσφιξη, ένα όργανο (συνήθως τμήμα εντέρου) εγκλωβίζεται με τον κηλικό σάκο του εκτός του μυϊκού τοιχώματος. Τελευταίο και κρίσιμο στάδιο της περίσφιξης μίας κήλης είναι η ισχαιμία και η νέκρωση του περιέχοντος σπλάχνου του. Συνεπώς, πρόκειται για μια κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης και δεν επιδέχεται καθυστέρησης. Η ιδιαιτερότητα της μηροκήλης είναι ότι, αν και αποτελεί λιγότερο συχνή μορφή κήλης, έχει την τάση να εμφανίζει περίσφιξη συχνότερα. Ως εκ τούτου, υπάρχει απόλυτη ένδειξη άμεσης χειρουργικής διόρθωσής της, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της διάγνωσης, χωρίς καθυστερήσεις και αναμονές.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της μηροκήλης;

Για τη διάγνωση της μηροκήλης απαιτείται μια λεπτομερής κλινική εξέταση η οποία πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στους παχύσαρκους ασθενείς, η κλινική εικόνα της μηροκήλης είναι παρόμοια με της βουβωνοκήλης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη διάγνωση του ιατρού επιβεβαιώνουν το υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία.

 

Ρομποτική χειρουργική θεραπεία της μηροκήλης

Η ρομποτική τεχνολογία είναι η πλέον σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Την τελευταία δεκαετία, τα μεγαλύτερα χειρουργικά κέντρα αντιμετώπισης κηλών έχουν ενσωματώσει τη ρομποτική τεχνολογία στη χειρουργική πρακτική τους, βασιζόμενα στα πολλαπλά οφέλη της ρομποτικής προσέγγισης τόσο για τους ασθενείς αλλά και για τους χειρουργούς. Ειδικά στην περίπτωση της μηροκήλης η οποία εντοπίζεται σε ένα σύνθετο ανατομικά σημείο του ανθρωπίνου σώματος, η ρομποτική χειρουργική παρέχει νέες δυνατότητες, απλοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συνολική διαδικασία, επιταχύνει τη μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενούς και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο υποτροπής.

 

Ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση της μηροκήλης: Ποια είναι η διαδικασία;

Ο χειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης βρίσκεται μπροστά στην οθόνη του ρομποτικού συστήματος και όχι πάνω από τον ασθενή. Μέσω της τρισδιάστατης απεικόνισης της ρομποτικής κονσόλας, ο χειρουργός έχει μια καθαρή και μεγεθυμένη εικόνα του χειρουργικού πεδίου και πραγματοποιεί την επέμβαση μέσω ειδικών χειριστηρίων που επικοινωνούν με τους τέσσερις βραχίονες του ρομποτικού συστήματος. Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται απόλυτη σταθερότητα και ακρίβεια κινήσεων του χειρουργού, προσφέροντας μια σειρά από σημαντικά οφέλη.

 

Ποια πλεονεκτήματα εμφανίζει η ρομποτική χειρουργική θεραπεία της μηροκήλης;

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος χρησιμοποιεί το εξελιγμένο Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi® για τη χειρουργική αποκατάσταση της μηροκήλης. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα από τη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος είναι τα ακόλουθα:

  • Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική
  • Επιτυγχάνει μηδενική απώλεια αίματος και τραυματισμού των ιστών
  • Μειώνει το μετεγχειρητικό πόνο του ασθενούς
  • Η ανάρρωση του ασθενούς και η επιστροφή του στην καθημερινότητα είναι ταχύτερη
  • Το ρομποτικό σύστημα επιτρέπει απόλυτη ακρίβεια κινήσεων και βελτιωμένη χειρουργική δεξιότητα
  • Η μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα ενός λεπτομερούς προσχεδιασμού της χειρουργικής επέμβασης
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο χάρη στις μικρότερες τομές
  • Η πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι μηδαμινή
  • Χάρη στη χρήση ανοσοφθορίζουσας «όρασης» παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης των σημαντικών ανατομικών δομών του ασθενούς

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι διαπιστευμένος στην εκτέλεση ρομποτικών χειρουργικών επεμβάσεων, έχοντας λάβει τη ρομποτική πιστοποίηση στο κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική, στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση της μηροκήλης, αλλά και οποιασδήποτε άλλης κήλης του κοιλιακού τοιχώματος.