Ρομποτική Χειρουργική Αποκατάσταση της κήλης των αθλητών

Η κήλη των αθλητών (σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή αθλητική ηβαλγία) εμφανίζεται κυρίως σε επαγγελματίες αθλητές, χωρίς ωστόσο να είναι απίθανο να παρουσιαστεί και σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Η χειρουργική αποκατάστασή της, εφόσον επιβεβαιωθεί η διάγνωση, αποτελεί μονόδρομο για την επιτυχή και οριστική αντιμετώπισή της. Η πλέον σύγχρονη χειρουργική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πάθησης είναι η ρομποτική χειρουργική θεραπεία. Πρόκειται για μια σύγχρονη μέθοδο με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς που επιτρέπει την ταχύτερη επάνοδο στις δραστηριότητές τους.

 

Τι είναι όμως η κήλη των αθλητών;

Η κήλη των αθλητών ή πιο σωστά αθλητική ηβαλγία, είναι μια κάκωση η οποία συχνά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα, όταν ο αθλούμενος καταβάλει έντονη προσπάθεια για να ολοκληρώσει μια άσκηση ή μία αθλητική δεξιότητα. Πρέπει να  αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη πάθηση δεν είναι κήλη με την κλασική έννοια του όρου και δεν εμφανίζεται με τη μορφή εξογκώματος. Η ιδιαιτερότητά της αυτή είναι που τη διαχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη κήλης και που δυσκολεύει ταυτόχρονα τη διάγνωσή της.

Η εμφάνιση της κήλης των αθλητών έχει συσχετιστεί με την εφαρμογή δυνάμεων υψηλής ενέργειας στη μηροβουβωνική περιοχή. Συγκεκριμένα, οι κινήσεις που αυξάνουν την πίεση και έχουν συνδεθεί με την πάθηση είναι:

 • Η μεγάλη στροφή του κορμού
 • Η έντονη επιτάχυνση
 • Οι κλωτσιές
 • Η απότομη αλλαγή της κατεύθυνσης

 

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει;

Το βασικότερο σύμπτωμα της κήλης των αθλητών είναι ο πόνος που εντείνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Άλλα χαρακτηριστικά του πόνου μπορεί να είναι ότι:

 • Αντανακλά σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στην περιοχή των προσαγωγών και των όρχεων.
 • Είναι διάχυτος μονομερής ή αμφίπλευρος.
 • Εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα.
 • Επιδεινώνεται έπειτα από συγκεκριμένες καταστάσεις όπως ο βήχας, η σεξουαλική επαφή και η έγερση από το κρεβάτι.
 • Επιδεινώνεται έπειτα από συγκεκριμένες κινήσεις όπως η στροφή και η έκταση του ισχίου.

 

Η διάρκεια του πόνου δεν είναι σταθερή και ίδια για όλους τους ασθενείς. Εντούτοις, είναι σύνηθες όταν ο ασθενής απέχει από την άσκηση για κάποιο χρονικό διάστημα να παρατηρείται ύφεση ή και πλήρης υποχώρηση του άλγους.

 

Πώς τίθεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κήλης των αθλητών είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατόν να ερμηνευτεί ως κάποια άλλη πάθηση της βουβωνικής περιοχής. Για το λόγο αυτό, η ορθή διάγνωση απαιτεί λεπτομερή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με σχολαστική ανάλυση του ιατρικού ιστορικού. Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση της πάθησης έχει επίσης η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία είναι δύο διαγνωστικές εξετάσεις που συμβάλλουν στον αποκλεισμό ύπαρξης άλλων παθήσεων.

 

Ρομποτική Χειρουργική Αποκατάσταση της κήλης των αθλητών

Η ρομποτική τεχνολογία έχει αποτελέσει ένα σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της χειρουργικής τα τελευταία έτη. Τα οφέλη της είναι μοναδικά στη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος και ως εκ τούτου η ρομποτική χειρουργική έχει μοναδική εφαρμογή και στην οριστική αποκατάσταση της κήλης των αθλητών.

Η επέμβαση διενεργείται με τον Χειρουργό να βρίσκεται μπροστά από την ειδική ρομποτική κονσόλα, σε απόσταση από τον ασθενή. Από εκείνο το σημείο χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία τα οποία αντιγράφουν τα κινήσεις του με εξαιρετική ακρίβεια. Ο χειρουργός παράλληλα παρακολουθεί το χειρουργικό πεδίο μέσω μιας τρισδιάστατης οθόνης που του επιτρέπει να έχει μια πολύ καλύτερη και λεπτομερή απεικόνιση.

 

Ρομποτική Χειρουργική Αποκατάσταση κήλης των αθλητών: Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής τεχνολογίας στον τομέα της χειρουργικής είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο τον ασθενή όσο και τον χειρουργό που πραγματοποιεί την επέμβαση. Συγκεκριμένα:

 • Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία.
 • Ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος.
 • Μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο.
 • Ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό των γύρω ιστών.
 • Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επιπλοκών τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το χειρουργείο.
 • Συμβάλλει στην ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση και επιστροφή στον αθλητισμό.
 • Παρέχει ένα σαφώς καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα συγκριτικά με την ανοιχτή χειρουργική μέθοδο.
 • Παρέχει μεγεθυμένη τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου.
 • Επιτρέπει στον χειρουργό μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και ακρίβεια κινήσεων.
 • Παρέχει στον χειρουργό μεγαλύτερη σωματική άνεση.

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, πιστοποιημένος ρομποτικός χειρουργός, έχει στη διάθεσή του και χρησιμοποιεί το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi® για τη διενέργεια των ρομποτικών επεμβάσεων, προσφέροντας τη μέγιστη ασφάλεια στους ασθενείς του. Ο ιατρός έχει λάβει ρομποτική πιστοποίηση στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας, κέντρο αριστείας στη ρομποτική χειρουργική, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Kαθηγητή Xειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Illinois, Prof. Pier Cristoforo Giulianotti και εκπαιδευτή τον Dr. Paolo Pietro Bianchi, έναν εκ των κορυφαίων ρομποτικών Χειρουργών στην Ευρώπη.