Η μηροκήλη αποτελεί μία λιγότερο συχνή μορφή κήλης που εντοπίζεται στη μηροβουβωνική χώρα. Η ανοικτή χειρουργική προσπέλαση μειονεκτεί σημαντικά στην αντιμετώπιση της πάθησης, λόγω των ιδιαίτερων ανατομικών χαρακτηριστικών της. Ως εκ τούτου, η ενδοσκοπική/ λαπαροσκοπική χειρουργική διόρθωση της μηροκήλης αποτελεί την πρώτη επιλογή.
Τι είναι η μηροκήλη;
Η μηροκήλη δημιουργείται όταν κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο προβάλλει εκτός της κοιλίας δια του μηριαίου δακτυλίου. Ο μηριαίος δακτύλιος είναι ένας σηραγγώδης σχηματισμός μέσα από τον οποίο περνούν τα μηριαία αγγεία και νεύρο. Η μηροκήλη είναι πιο συχνή στις γυναίκες λόγω της διαφορετικής ανατομίας στη θηλυκή πύελο.
Πώς προκαλείται η μηροκήλη;
Ο κύριος παράγοντας εμφάνισης της μηροκήλης είναι η αδυναμία του μυϊκού κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του μηριαίου δακτυλίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση της μηροκήλης είναι:
- Παχυσαρκία
- Εγκυμοσύνη
- Ανύψωση βαριών αντικειμένων
- Κάπνισμα
- Χρόνιος βήχας και δυσκοιλιότητα
- Ταχύτατη απώλεια βάρους
Ποια συμπτώματα σχετίζονται με τη μηροκήλη;
Η μηροκήλη μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική ή να εκδηλωθεί για πρώτη φορά με σοβαρές επιπλοκές, όπως περίσφιξη και απόφραξη λεπτού εντέρου. Κλινικά σημεία και συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία μηροκήλης, είναι:
- Διόγκωση της μηροβουβωνικής περιοχής
- Πόνος που γίνεται εντονότερος μετά από την άσκηση
- Ενόχληση περιμετρικά της κήλης
Η περίσφιξη είναι μία από τις πιο συχνές επιπλοκές της μηροκήλης, όπου το σπλάγχνο (συνηθέστερα έντερο) παγιδεύεται και στραγγαλίζεται εντός της κήλης, με άμεσο κίνδυνο ισχαιμίας και νέκρωσης. Η περίσφιξη δημιουργεί έντονα συμπτώματα, όπως οξύ πόνο στη μηροβουβωνική περιοχή, έντονο κοιλιακό άλγος, πυρετό και συμπτώματα εντερικής απόφραξης (ειλεού).
Πώς γίνεται η διάγνωση της μηροκήλης;
Η διάγνωση της μηροκήλης γίνεται από έναν εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό μετά από την λεπτομερή κλινική εξέταση του ασθενή
Λαπαροσκοπική / ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της μηροκήλης
Η αντιμετώπιση της μηροκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική λόγω του υψηλού ποσοστού επιπλοκών της νόσου. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή και περιλαμβάνει δύο βασικές τεχνικές:
- Διακοιλιακή διαπεριτοναϊκή αποκατάσταση (TAPP): Δημιουργούνται 3 τομές μέσα από οποία εισέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία. Γίνεται διάνοιξη του περιτοναίου (του υμένα που υπαλείφει το εσωτερικό της κοιλίας), διενεργείται ανάταξη του περιεχομένου της κήλης και στη συνέχεια γίνεται η τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος και επανασυρράφεται το περιτόναιο.
- Ενδοσκοπική, εξωπεριτοναϊκη αποκατάσταση (TEP): Η πλέον αρμονική ενδοσκοπική χειρουργική τεχνική στην αντιμετώπιση της μηροκήλης. Η ενδοσκοπική χειρουργική TEP διενεργείται εξωκοιλιακά (εντός των μυικών διαμερισμάτων της κοιλίας), αποφεύγοντας την επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα. Ο χειρουργός, αφού εκτελέσει όλες τις απαραίτητες χειρουργικές ενέργειες, ανατάσσει την κήλη και στη συνέχεια τοποθετεί το ειδικό πλέγμα, χωρίς να διαταράσσει την ακεραιότητα του περιτοναίου.
Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θεραπεία της μηροκήλης: πλεονεκτήματα
- Μειωμένη απώλεια αίματος
- Ανυπαρξία μετεγχειρητικού πόνου
- Άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα
- Γρήγορη ανάρρωση
- Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
- Μειωμένες μετεγχειρητικές επιπλοκές
- Μειωμένα ποσοστά υποτροπής της κήλης
Η λαπαροσκοπική / ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της μηροκήλης είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του, ακολουθώντας φυσικά τις οδηγίες του ιατρού. Ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει την άρση βαριών αντικειμένων και να επανέλθει σταδιακά στις δραστηριότητες του, ενώ είναι σημαντικό για τις επόμενες 2 εβδομάδες να αποφύγει την έντονη γυμναστική.
Η μηροκήλη εμφανίζει υψηλά ποσοστά επιπλοκών και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Ο Γενικός Χειρουργός, Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος έχει ειδικευτεί στην ελάχιστα επεμβατική Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την σύγχρονη αποκατάσταση της μηροκήλης.