Ρομποτική Χειρουργική Βουβωνοκήλης

Η ρομποτική τεχνολογία βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της Ιατρικής επιστήμης και ιδιαίτερα στις χειρουργικές ειδικότητες. Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά ή με την παραδοσιακή ανοιχτή επέμβαση, πλέον μπορούν να διενεργηθούν με χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας.

H επιδιόρθωση μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι από τις συχνότερα εκτελούμενες επεμβάσεις στον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος, που η χειρουργική κηλών αποτέλεσε ένα από τα πρώτα πεδία, στα οποία εφαρμόσθηκε η ρομποτική τεχνολογία.  Από όλα τα είδη κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, η βουβωνοκήλη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στον πληθυσμό, με ποσοστό που φτάνει έως και το 75%.

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Βουβωνοκήλη ονομάζεται η παθολογική πρόπτωση τμήματος ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου ή λιπώδους ιστού εκτός του μυϊκού τοιχώματος της κοιλιάς. Η προβολή του σπλάχνου εκτός της φυσιολογικής ανατομικής του θέσης είναι ορατή ως ένα μικρό εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα.

 

Ρομποτική Χειρουργική Βουβωνοκήλης

Επιδημιολογία της βουβωνοκήλης

Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν πως μέχρι και το 25% του ανδρικού πληθυσμού των Η.Π.Α. θα εμφανίσει βουβωνοκήλη κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι γυναίκες προσβάλλονται πολύ πιο σπάνια σε σχέση με τους άνδρες, δεν είναι όμως απίθανο να εμφανίσουν την πάθηση.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της βουβωνοκήλης

Η συχνότητα εμφάνισης της βουβωνοκήλης έχει οδηγήσει στην πραγματοποίηση πολλαπλών ερευνών που σχετίζονται με στους τρόπους αντιμετώπισής της. Συγκεκριμένα, οι μελέτες για την πάθηση εστιάζουν στην ανεύρεση νέων χειρουργικών τεχνικών αντιμετώπισης ή στην εξέλιξη των υφιστάμενων μεθόδων. Λιγοστές είναι οι κλινικές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση μιας βουβωνοκήλης.

Οι παράγοντες που αποδεδειγμένα σχετίζονται αιτιολογικά με τη βουβωνοκήλη είναι οι εξής:

  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Γενετικά καθορισμένη διαταραχή κολλαγόνου
  • Χρόνιος βήχας
  • Υπερτροφία του προστάτη
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα

Δραστηριότητες, οι οποίες θεωρείται πως ευνοούν την εμφάνιση της πάθησης είναι εκείνες που σχετίζονται με την αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό της κοιλιάς. Η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση συντελεί στη δημιουργία του ρήγματος στο κοιλιακό τοίχωμα, από όπου βρίσκει δίοδο το σπλάχνο. Τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορεί να είναι:

  • Η βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Η απότομη άρση μεγάλου βάρους
  • Η έντονη αθλητική δραστηριότητα

Κλινική εικόνα – Διάγνωση της βουβωνοκήλης

Στην πλειονότητά τους οι βουβωνοκήλες είναι ασυμπτωματικές, τουλάχιστον στο αρχικό τους στάδιο. Η πάθηση διαπιστώνεται συνήθως εξαιτίας της εμφάνισης της διόγκωσης στη βουβωνική περιοχή. Ορισμένοι ασθενείς περιγράφουν ένα αιφνίδιο άλγος ή αίσθηση τσιμπήματος (ηλεκτρικού ρεύματος) ή/και βάρους στην περιοχή.

Η διάγνωση της πάθησης πραγματοποιείται από Γενικό Χειρουργό και περιλαμβάνει κλινική εξέταση στο ιατρείο.

Πιθανές επιπλοκές της βουβωνοκήλης

Καθώς η βουβωνοκήλη εξελίσσεται και αυξάνεται σε μέγεθος μπορεί να ασκήσει πίεση σε παρακείμενες ανατομικές δομές. Στους άνδρες συνήθως η λοξή βουβωνοκήλη μπορεί να κατέλθει έως το όσχεο (οσχεοκήλη). Ο πόνος, το οίδημα, η ατροφία του αντίστοιχου όρχεως ακόμα και διαταραχές γονιμότητας σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων κηλών, αποτελούν κλινικές εκδηλώσεις της συγκεκριμένης εξέλιξης της βουβωνοκήλης.

Παρά του ότι η αύξηση του μεγέθους της βουβωνοκήλης και η οσχεοκήλη δυσχεραίνουν τη μετέπειτα χειρουργική αντιμετώπιση, δεν αποτελούν το χείριστο σενάριο εξέλιξης της πάθησης.

Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή της βουβωνοκήλης περιλαμβάνει το στραγγαλισμό του εγκλωβισμένου σπλάχνου μόνιμα εκτός του κοιλιακού τοιχώματος. Η περίσφιξη της βουβωνοκήλης οδηγεί πολύ σύντομα σε διαταραχή της αιμάτωσης του σπλάχνου, γεγονός που ακολουθείται από νέκρωσή του. Η περίσφιξη της βουβωνοκήλης χρήζει επείγουσας χειρουργικής αντιμετώπισης, καθώς θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και σε πολλές περιπτώσεις τη ζωή του ασθενούς.

Συμπτώματα περισφιγμένης βουβωνοκήλης

Γενικά η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης θα πρέπει να πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της διάγνωσής της. Μια περισφιγμένη κήλη εκτός του ότι περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους σε περίπτωση που δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, παρουσιάζει και δυσκολίες στη διαχείρισή της κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Συμπτώματα της περισφιγμένης βουβωνοκήλης, τα οποία θα πρέπει να θορυβήσουν τους ασθενείς είναι τα εξής:

  • Ναυτία και εμετός
  • Έντονο άλγος και διόγκωση στην περιοχή της κήλης
  • Αύξηση των καρδιακών παλμών
  • Ερυθρότητα και τοπική θερμότητα στη βουβωνική περιοχή
  • Διάχυτο κοιλιακό άλγος
  • Αδυναμία αποβολής αερίων ή κοπράνων
  • Φλεγμονή της περιοχής

Αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης

Η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, όπως και κάθε άλλης μορφής κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι χειρουργική.

Η χειρουργική αντιμετώπιση μιας κήλης, με χρήση οποιασδήποτε τεχνικής περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Πραγματοποιείται διαχωρισμός του κηλικού σάκου από τις δομές του σπερματικού πόρου.
  2. Ο Γενικός Χειρουργός ανατάσσει το περιεχόμενο της κήλης στη φυσιολογική ανατομική του θέση και στη συνέχεια πραγματοποιεί εκτομή ή ανάταξη και του σάκου.
  3. Επιδιορθώνεται το έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος και ενισχύεται με ειδικό πλέγμα.

Ρομποτική χειρουργική βουβωνοκήλης

Η ρομποτική τεχνολογία χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από τους καλύτερους Χειρουργούς του κόσμου, στα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Η χρήση της ρομποτικής τεχνικής στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης έχει διευρύνει σημαντικά τις χειρουργικές επιλογές και έχει απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο τη διαδικασία όσο και τη μετεγχειρητική αποκατάσταση των ασθενών.

Η βασική διαφορά της ρομποτικής χειρουργικής αποκατάστασης της βουβωνοκήλης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χειρουργική τεχνική είναι πως ο Χειρουργός δε στέκεται ο ίδιος πάνω από τον ασθενή, κρατώντας τα ρομποτικά εργαλεία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο Ιατρός κάθεται μπροστά σε μία εξελιγμένη κονσόλα, από όπου διαχειρίζεται το ρομποτικό σύστημα, το οποίο εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές του.

Ο εργονομικός σχεδιασμός του Ρομποτικού Συστήματος Da Vinci Xi®, το οποίο έχει στη διάθεσή του και χρησιμοποιεί ο Πιστοποιημένος Χειρουργός Κηλών (Master Surgeon & Surgeon of Excellence in Hernia Surgery) και Ρομποτικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, παρέχει πολλαπλά πλεονεκτήματα στην αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

Ρομποτική Χειρουργική Βουβωνοκήλης: Πλεονεκτήματα

  • Μέσω της πρωτοποριακής τεχνολογίας χρονισμού διπλής εικόνας (focus – free technology) και του τρισδιάστατου φάσματος φακών 3D, παρέχεται η δυνατότητα μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου έως και 15 φορές, με ταυτόχρονη εξάλειψη του θολώματος.
  • Δίνεται η δυνατότητα ανάστροφης όρασης και ανοσοφθορίζουσας απεικόνισης, γεγονός που δίνει στο Χειρουργό τη δυνατότητα να λαμβάνει σαφή και λεπτομερή εικόνα των εσωτερικών δομών του ασθενούς, που δεν είναι ορατές με καμία άλλη μέθοδο ούτε και με γυμνό μάτι.
  • Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας διευρύνει τις δυνατότητες της εξωπεριτοναϊκής αποκατάστασης των κοιλιοκηλών (τεχνική eTEP). Η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει τη δυνατότητα αποκατάστασης της βουβωνοκήλης στο στενό χώρο ανάμεσα στο κοιλιακό τοίχωμα και τον υμένα που περιβάλει τα σπλάχνα της κοιλιάς. Με αυτόν τον τρόπο τα χειρουργικά εργαλεία δεν εισέρχονται εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας, γεγονός που μειώνει το τραύμα και διευκολύνει σημαντικά την αποκατάσταση του ασθενούς. Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης της τεχνικής  eTEP αναστρόφως ακόμα και σε μεγάλες κήλες με χρήση ακόμα μεγαλύτερων πλεγμάτων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα υποτροπής και ο ασθενής οδηγείται αποδεδειγμένα σε καλύτερη αποκατάσταση.
  • Η ρομποτική χειρουργική βουβωνοκήλης είναι μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας. Αυτό σημαίνει πως αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και ο τραυματισμός των πέριξ ιστών, γεγονός που συμβάλει αφενός στην επιτάχυνση της ανάρρωσης και αφετέρου στην ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου. Ταυτοχρόνως η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου είναι σχεδόν μηδαμινή.
  • Η μέθοδος διευρύνει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές του χειρουργού, ενώ αναβαθμίζει σημαντικά τη χειρουργική δεξιότητα. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο οι εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης του χειρουργικού πεδίου, όσο και η εξαιρετική ακρίβεια κινήσεων του ρομποτικού συστήματος.
Ρομποτική Χειρουργική Βουβωνοκήλης: Επιλογή του κατάλληλου χειρουργού

Η χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον πολλών Ιατρών. Ωστόσο δεν είναι πολλοί οι Χειρουργοί στη χώρα μας που έχουν ασχοληθεί επισταμένα με το συγκεκριμένο χειρουργικό πεδίο.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.

Ταυτοχρόνως ο Ιατρός είναι διαπιστευμένος στην εκτέλεση ρομποτικών χειρουργικών επεμβάσεων, έχοντας λάβει τη ρομποτική πιστοποίηση στο κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική, στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας. Το κέντρο αυτό θεωρείται ως κέντρο αριστείας στη ρομποτική χειρουργική, έχοντας ως επιστημονικό υπεύθυνο τον Kαθηγητή Xειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Illinois, Prof. Pier Cristoforo Giulianotti και οργανωτή τον Dr. Paolo Pietro Bianchi, έναν από τους πιο έμπειρους ρομποτικούς χειρουργούς στην Ευρώπη.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ρομποτική χειρουργική βουβωνοκήλης, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέθοδο αποκατάστασης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Χειρουργικό Ιατρείο του Δρ. Χαράλαμπου Σπυρόπουλου.