Μηροκήλη ονομάζεται ένα είδος κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, το οποίο παρουσιάζεται με τη μορφή ενός εξογκώματος στη μηροβουβωνική χώρα, κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο. Πρόκειται για μία αρκετά σπάνια μορφή, η οποία δεν ξεπερνά το 5-7% των συνολικών περιπτώσεων κήλης. Λόγω ανατομικής δομής, η πιθανότητα εμφάνισης μιας μηροκήλης είναι πολύ πιο αυξημένη στο γυναικείο πληθυσμό (70%), σε σχέση με τους άνδρες.
Δημιουργία & ανατομική εντόπιση της μηροκήλης
Η μηροκήλη εμφανίζεται όταν κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο (συνηθέστερα τμήμα εντέρου, ή επίπλουν) προβάλει εκτός του μυϊκού τοιχώματος της κοιλιάς μέσω του μηριαίου δακτυλίου.
Ο μηριαίος δακτύλιος αποτελεί ένα ευένδοτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Πρόκειται για ένα κανάλι, το οποίο διαπερνούν τα μηριαία αγγεία και νεύρα και εξασφαλίζουν την αιμάτωση και τη νεύρωση του κάτω άκρου. Εντοπίζεται ψηλά στην έσω επιφάνεια του μηρού, ακριβώς κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της μηροκήλης;
Τα ακριβή αίτια εμφάνισης της μηροκήλης παραμένουν αδιευκρίνιστα. Μπορεί να οφείλεται σε συγγενή αδυναμία του μυϊκού τοιχώματος της κοιλιάς, το οποίο διαρρηγνύεται στο επίπεδο του μηριαίου δακτυλίου όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μηροκήλης;
Η μηροκήλη συνήθως στα αρχικά της στάδια δεν προκαλεί καμία ενόχληση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το μέγεθός της είναι πολύ μικρό. Οι μεγαλύτερες κήλες μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να προκαλέσουν πόνο, συνήθως έπειτα από έντονη αθλητική δραστηριότητα ή κατά την προσπάθεια άρσης μεγάλου βάρους. Τέλος, εξαιτίας της θέσης της είναι πιθανό η μηροκήλη να προκαλέσει πόνο στην περιοχή του ισχίου.
Πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μηροκήλης, όπως και σε κάθε είδους κήλης, αποτελεί η εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην μηροβουβωνική περιοχή, η οποία σταδιακά αναπτύσσεται σε μέγεθος. Η μηροκήλη, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να γίνει αντιληπτή με γυμνό μάτι. Εμφανίζεται συνήθως όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια θέση και εξαφανίζεται κατά την ύπτια θέση.
Η απουσία έντονων και ειδικών συμπτωμάτων, σε συνδυασμό με το αρχικά μικρό μέγεθος της κήλης, οδηγούν πολλές φορές σε καθυστερημένη διάγνωση. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παχύσαρκων ασθενών, μία μηροκήλη είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθεί. Έτσι, πολύ συχνά η πάθηση διαγιγνώσκεται εκτάκτως έπειτα από την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων με κύριο εκπρόσωπο την εντερική απόφραξη.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της μηροκήλης;
Οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της μηροκήλης δε διαφέρουν από εκείνους τις βουβωνοκήλης. Πρόκειται για δραστηριότητες ή καταστάσεις οι οποίες αυξάνουν την πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, όπως:
- Η παχυσαρκία
- Η άρση βάρους
- Ο χρόνιος & έντονος βήχας
- Η χρόνια δυσκοιλιότητα
- Η εγκυμοσύνη
- Η προχωρημένη ηλικία
- Η παρουσία υγρού στην κοιλιά (ασκίτης)
- Η διόγκωση του προστάτη
Ειδικά όμως στην περίπτωση της μηροκήλης, ένας πρόσθετος παράγοντας είναι το ιστορικό πολλών κυήσεων και η χαλάρωση των συνδέσμων της πυέλου. Δεν είναι σπάνια ή εικόνα ηλικιωμένης και πολύ αδύνατης γυναίκας με πολλές γέννες στο παρελθόν να εμφανίσει εικόνα εντερικής απόφραξης λόγω περισφιγμένης μηροκήλης.
Ποιες είναι η πιθανές επιπλοκές της μηροκήλης;
Η πιο συχνή και επικίνδυνη επιπλοκή της μηροκήλης (όπως και κάθε είδους κήλης) είναι η περίσφιξη.
Η περίσφιξη μιας κήλης αφορά τον μόνιμο εγκλωβισμό του οργάνου στον κηλικό σάκο εκτός του μυϊκού τοιχώματος. To σπλάχνο – συνήθως τμήμα εντέρου – που προπίπτει παρουσιάζει διαταραχές στην αιμάτωσή του. Αρχικά διακόπτεται η φλεβική απορροή του και εμφανίζεται οίδημα (πρήξιμο). Αποτέλεσμα αυτού είναι η επιδείνωση της απόφραξης και τελικά η διακοπή της αρτηριακής παροχής του (αιμάτωσης). Τη διακοπή της αιμάτωσης ακολουθεί η ισχαιμία και η νέκρωση του σπλάχνου.
Δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μηροκήλης το εγκλωβισμένο σπλάχνο είναι κάποιο τμήμα του λεπτού εντέρου, η περίσφιξη προκαλεί αρχικά διακοπή της κυκλοφορίας του περιεχομένου του (ειλεός), στη συνέχεια ισχαιμία και τέλος διάτρηση του εντέρου με πρόκληση τοπικής ή γενικευμένης περιτονίτιδας.
Συμπτώματα περισφιγμένης μηροκήλης
Σε περιπτώσεις περίσφιξης ή εντερικής απόφραξης εξαιτίας της μηροκήλης, τα συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να ανησυχήσουν τον ασθενή και να τον οδηγήσουν σε άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι τα εξής:
- Έντονο κοιλιακό άλγος
- Οξύς πόνος στη μηροβουβωνική χώρα
- Ναυτία
- Τάση για έμετο ή έμετος
- Διόγκωση της περιοχής
- Σκληρία και ερυθρότητα της περιοχής
- Αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων
Πώς γίνεται η διάγνωση της μηροκήλης;
Η διάγνωση και η θεραπεία της μηροκήλης πραγματοποιείται από Χειρουργό με λεπτομερή κλινική εξέταση.
Η διάγνωση της πάθησης και η διάκρισή της από τη βουβωνοκήλη είναι αρκετά δύσκολη, ιδίως σε περιπτώσεις παχύσαρκων ασθενών. Απαιτείται μεγάλη εμπειρία και εξοικείωση του ιατρού στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Συχνά κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή απεικονιστικών εξετάσεων, όπως υπερηχογραφήματος σε όρθια και ύπτια στάση ή αξονικής τομογραφίας.
Θεραπεία της μηροκήλης
Η μηροκήλη θεραπεύεται αποκλειστικά μέσω χειρουργικής επέμβασης. Μάλιστα η αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών και περίσφιξής της καθιστά τη χειρουργική επέμβαση επιβεβλημένη περισσότερο από κάθε άλλη μορφή κήλης.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης και αφού αποκατασταθεί ανατομικά η περιοχή, τοποθετείται ειδικό πλέγμα, προκειμένου να ενισχυθεί η αντοχή του κοιλιακού τοιχώματος και να εξαλειφθεί οποιαδήποτε πιθανότητα υποτροπής.
Η εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών προσφέρει αρκετές επιλογές όσον αφορά την αντιμετώπιση της μηροκήλης. Ο Χειρουργός θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προτείνει την καταλληλότερη τεχνική ανάλογα με τα κλινικά χαρακτηριστικά του ασθενή.
Διακοιλιακή διαπεριτοναϊκή αποκατάσταση μηροκήλης (TAPP)
Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά. Αρχικά μέσω 3 τομών 5-8 χιλιοστών εισέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας. Ο Χειρουργός επαναφέρει στο σπλάχνο στη θέση του και στη συνέχεια τοποθετεί το ειδικό πλέγμα το οποίο καθηλώνεται με μεταλλικούς αγκτήρες ή ράμματα. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με σύγκλειση του περιτόναιου με συρραφή.
Ενδοσκοπική, εξωτεριτοναϊκη αποκατάσταση της μηροκήλης ( TEP)
Η Ενδοσκοπική Εξωπεριτοναϊκή Αποκατάσταση της μηροκήλης πραγματοποιείται επίσης μέσω μικροτομών. Πρόκειται ωστόσο για μία πιο «φιλική» και αρμονική τεχνική, σε σύγκριση με τη μέθοδο TAPP, καθώς σε αυτήν την περίπτωση το λαπαροσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία εισάγονται στο μικρό χώρο εντός των μυϊκών διαμερισμάτων και όχι στο εσωτερικό της περιτοναϊκής κοιλότητας. Ταυτοχρόνως, λόγω του σημείου στο οποίο τοποθετείται το πλέγμα σε αυτήν την τεχνική, δεν είναι απαραίτητη η χρήση ραμμάτων ή άλλων καθηλωτικών υλικών. Συνεπώς η επέμβαση καθίσταται εντελώς ανώδυνη.
Ρομποτική αποκατάσταση της μηροκήλης
Η ρομποτική τεχνολογία αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής αποκατάστασης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.
Κατά την πραγματοποίηση μιας ρομποτική χειρουργικής επέμβασης ο χειρουργός δε στέκεται πάνω από τον ασθενή, αλλά βρίσκεται μπροστά από την οθόνη μιας ρομποτικής κονσόλας. Από εκεί μπορεί να έχει καθαρή τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου, μέσω μιας κάμερας μεγάλης ευκρίνειας που εισάγεται στον ασθενή. Από το σημείο που βρίσκεται ο χειρουργός χειρίζεται τους τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες του συστήματος, που φέρουν τα χειρουργικά εργαλεία. Οι βραχίονες εκτελούν τις εντολές με απόλυτη ακρίβεια κινήσεων και σταθερότητα που δεν μπορεί να επιτευχθεί από το ανθρώπινο χέρι.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αποκατάστασης της μηροκήλης;
- Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
- Μηδενική απώλεια αίματος και τραυματισμού των ιστών
- Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
- Ταχύτερη ανάρρωση & επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες
- Απόλυτη ακρίβεια κινήσεων, λόγω της μεγεθυμένης τρισδιάστατης εικόνας του χειρουργικού πεδίου
- Βελτιωμένη χειρουργική δεξιότητα, λόγω του μεγάλου εύρους κινήσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν.
- Δυνατότητα λεπτομερούς προσχεδιασμού της χειρουργικής επέμβασης
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών
- Μηδαμινή πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών
- Δυνατότητα αναγνώρισης των σημαντικών ανατομικών δομών του ασθενούς με χρήση ανοσοφθορίζουσας «όρασης»
Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci®
Το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci®, είναι το μοναδικό εγκεκριμένο ρομποτικό σύστημα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων & Υλικών (FDA). Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος έχει στη διάθεσή του και χρησιμοποιεί την πλέον εξελιγμένη μορφή του, το DaVinci Xi®. Η χρήση του ρομποτικού συστήματος στην αποκατάσταση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης χειρουργικών τεχνικών αποκατάστασης που δεν μπορούν να διενεργηθούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Η πραγματοποίηση μιας χειρουργικής επέμβασης με χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci® απαιτεί ειδική εκπαίδευση και ιδιαίτερη εξοικείωση από τη μεριά του χειρουργού. Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους λίγους Χειρουργούς στη χώρα μας που διαθέτει ρομποτική πιστοποίηση για τη διενέργεια ρομποτικών χειρουργικών επεμβάσεων.
Η εκπαίδευσή του πάνω στην τεχνική έλαβε μέρος στο Νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας, κέντρο αριστείας στη ρομποτική χειρουργική, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Kαθηγητή Xειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Illinois, Prof. Pier Cristoforo Giulianotti και εκπαιδευτή τον Dr. Paolo Pietro Bianchi, έναν εκ των κορυφαίων ρομποτικών Χειρουργών στην Ευρώπη.
Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με Ειδίκευση στην Ελάχιστα Επεμβατική, Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Είναι πρωτοπόρος στη χρήση της τεχνικής TEP και eTEP για την αποκατάσταση κηλών της βουβωνικής χώρας, έχοντας εργασθεί δίπλα στον πατριάρχη της επέμβασης, Dr.Med Andreas Kuthe, στο Ανόβερο της Γερμανίας.
Η αναβολή της θεραπείας οποιασδήποτε μορφής κήλης του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Η μηροκήλη ειδικότερα, λόγω του ότι παρουσιάζει σημαντικά αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα χειρουργικά. Επικοινωνήστε με το Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλος και μάθετε περισσότερα για την αποκατάσταση της μηροκήλης και οποιασδήποτε άλλης μορφής κήλης του κοιλιακού τοιχώματος.