Κήλη των αθλητών (sportsman’s hernia) ονομάζεται η κλινική οντότητα που είναι γνωστή και με τον όρο «σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών» ή αθλητική ηβαλγία. Παρατηρείται κυρίως σε άνδρες επαγγελματίες αθλητές, ωστόσο δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί και σε άτομα που δε δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο της άθλησης, αλλά παρουσιάζουν έντονη καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
Τι είναι η κήλη των αθλητών;
Η κήλη των αθλητών εκδηλώνεται με πόνο, που σχετίζεται με δραστηριότητα στην κάτω κοιλιακή χώρα, συνήθως κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Δεν εκδηλώνεται απαραίτητα με τη χαρακτηριστική μορφή της κήλης, δηλαδή με την εμφάνιση ενός μικρού εξογκώματος στην περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που η διάγνωση της πάθησης παρουσιάζει δυσκολίες.
Αν και ορισμένοι συγγραφείς διαφοροποιούν την κήλη των αθλητών από την αθλητική ηβαλγία, υπάρχει σημαντική επικάλυψη τόσο στη συμπτωματολογία των παθήσεων, όσο και στις ανατομικές δομές που εμπλέκονται.
Η κήλη των αθλητών στην πραγματικότητα δεν είναι πλήρως κατανοητή σαν κλινική οντότητα. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην ύπαρξη ποικίλων απόψεων στην Ιατρική βιβλιογραφία, τουλάχιστον όσον αφορά τον ορισμό, τα ακριβή αίτια και την παθοφυσιολογία της πάθησης.
Με βάση την πιο διαδεδομένη άποψη, η κήλη των αθλητών οφείλεται στην ανάπτυξη αυξημένης πίεσης στη μηροβουβωνική περιοχή εξαιτίας συγκεκριμένων κινήσεων που περιλαμβάνουν:
- Μεγάλη στροφή του κορμού
- Έντονη επιτάχυνση
- Απότομη αλλαγή κατεύθυνσης (γύρισμα)
- Κλωτσιές
Η εξασθένιση του οπίσθιου βουβωνικού τοιχώματος και εν τέλει η ανάπτυξη του συνδρόμου των κοιλιακών προσαγωγών, πιθανά είναι απότοκο της αυξημένης πίεσης και καταπόνησης από τις παραπάνω κινήσεις.
Σε ποιους εμφανίζεται;
Οι κήλες των αθλητών συχνότερα παρουσιάζονται σε νεαρούς άνδρες με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Η εμφάνιση της πάθησης σε παιδιά ή σε μεσήλικες και μεγαλύτερους ασθενείς είναι εξαιρετικά σπάνια. Συχνότερα επηρεάζει αθλητές, οι οποίοι ασχολούνται με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, η καλαθοσφαίριση ή το χόκεϊ.
Μπορεί να προκληθεί και ως συνέπεια ενός οξέος τραυματισμού των προσαγωγών μυών, έπειτα από μια απότομη κίνηση και κατά τη διάρκεια μιας έντονης χειρωνακτικής εργασίας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης των αθλητών;
Ασθενείς με κήλη των αθλητών συνήθως αντιμετωπίζουν έναν συνδυασμό των παρακάτω συμπτωμάτων:
- Διάχυτο μονομερή ή αμφίπλευρο πόνο στη βουβωνική χώρα, ο οποίος δύσκολα προσδιορίζεται ακριβώς αλλά εντοπίζεται πάνω από το βουβωνικό σύνδεσμο
- Πόνος, ο οποίος αντανακλά στην περιοχή των προσαγωγών, των όρχεων και κατά μήκος της μέσης γραμμής του εσωτερικού του μηρού και επιδεινώνεται με την αθλητική δραστηριότητα, το βήχα, το πτάρνισμα, τη σεξουαλική επαφή και την έγερση από το κρεβάτι.
Ο πόνος της κήλης ων αθλητών δεν έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ενώ συχνά υποχωρεί με την αναστολή της αθλητικής δραστηριότητας για κάποιο χρονικό διάστημα. Με την επιστροφή του ασθενή στη σωματική δραστηριότητα ο πόνος επανέρχεται. Πολύ συχνά, οι ασθενείς δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή χρονική στιγμή έναρξης του πόνου.
Παθήσεις που συχνά συνυπάρχουν με την κήλη των αθλητών
Το σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών ή η κήλη των αθλητών μπορεί να συνυπάρχει με ορισμένες άλλες παθήσεις, όπως:
- Τενοντοπάθεια του λαγοψοίτη μυός
- Τενοντοπάθεια του ορθού κοιλιακού μυός
- Τενοντοπάθεια των προσαγωγών μυών
- Κάταγμα του ηβικού οστού εξαιτίας έντονης τάσης
- Τραυματική ηβική οστεΐτιδα
- Παγίδευση του θυρεοειδούς νεύρου
Διάγνωση της κήλης των αθλητών
Η διάγνωση της κήλης των αθλητών είναι δύσκολη και απαιτεί εξαιρετική γνώση της πολύπλοκης ανατομίας της περιοχής και αρκετά μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του Χειρουργού που θα πραγματοποιήσει την εξέταση. Στην ουσία πραγματοποιείται δια της ατόπου απαγωγής, αφού ο χειρουργός κατά την εξέταση αποκλείει την παρουσία άλλων παθήσεων που μπορεί να σχετίζονται με τον πόνο στην περιοχή, όπως βουβωνοκήλη, μηροκήλη ή την ύπαρξη κάποιου μυοσκελετικού προβλήματος.
Εφόσον πραγματοποιηθεί λήψη πλήρους και αναλυτικού ιστορικού ο Χειρουργός προχωρά σε Κλινική εξέταση με ψηλάφηση της περιοχής. Πολύ σημαντικό ρόλο στη διάγνωση της κήλης των αθλητών έχουν οι απεικονιστικές εξετάσεις με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία, με τις οποίες επικυρώνεται η απουσία οποιασδήποτε άλλης πάθησης / τραυματισμού στην περιοχή.
Θεραπεία της κήλης των αθλητών
Η οριστική θεραπεία της κήλης των αθλητών επιτυγχάνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Συντηρητικές τεχνικές, που περιλαμβάνουν ανάπαυση, σε συνδυασμό με πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και αναλγητική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα στοχεύουν στη βραχυπρόθεση ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο πόνος συνήθως επανέρχεται όταν ο ασθενής επιστρέψει στις αθλητικές του υποχρεώσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αναβολή της χειρουργικής αντιμετώπισης μπορεί να αποβεί καταστροφική για την καριέρα ενός επαγγελματία αθλητή, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πάθησης αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις πλήρους και ταχείας ανάρρωσης.
Χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών
Οι χειρουργικές τεχνικές που ενδείκνυνται στη θεραπεία της κήλης των αθλητών είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της βουβωνοκήλης. Εδώ ωστόσο, ο στόχος δεν είναι η αποκατάσταση του χάσματος – όπως συμβαίνει στη βουβωνοκήλη – αλλά η ενίσχυση του οπίσθιου κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος που έχει υποστεί την καταπόνηση.
Ενδοσκοπική μέθοδος TEP
H Ενδοσκοπική Μέθοδος (TEP – Totally Extraperitoneal Repair) αντιμετώπισης της κήλης των αθλητών αποτελεί μια αρμονική ελάχιστα επεμβατική μέθοδο θεραπείας με εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Η επέμβαση διενεργείται μέσω τριών τομών μερικών χιλιοστών από όπου εισάγονται τα χειρουργικά εργαλεία στα φυσιολογικά ανατομικά διαμερίσματα εντός των μυϊκών στρωμάτων, χωρίς να πραγματοποιείται τρώση των μυικών ινών.
Με χρήση των κατάλληλων εργαλείων ο Χειρουργός αποκαθιστά τη βλάβη στην πάσχουσα περιοχή και ενισχύει το κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα με τοποθέτηση ειδικού πλέγματος.
Πλεονεκτήματα Ενδοσκοπικής Μεθόδου αντιμετώπισης της κήλης των αθλητών
Η μέθοδος TEP παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική αποκατάσταση ή τη διαπεριτοναϊκή αποκατάσταση TAPP.
- Ελάχιστη απώλεια αίματος
- Σύντομη διάρκεια χειρουργικής διαδικασίας
- Ταχεία και απλή μετεγχειρητική αποκατάσταση
- Ταχεία επιστροφή στην καθημερινή αθλητική δραστηριότητα
- Απουσία χρήσης ραμμάτων ή καθηλωτικών υλικών που σχετίζονται με χρόνιο πόνο στην περιοχή και πιο αργή αποκατάσταση
Ρομποτική Χειρουργική Αποκατάσταση της κήλης των αθλητών
Η έλευση της ρομποτικής τεχνολογίας αποτελεί μία εκ των σημαντικότερων επιτευγμάτων στον τομέα της χειρουργικής επιστήμης. Κατά την εκτέλεση μιας ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός δε βρίσκεται πάνω από τον ασθενή αλλά απομακρυσμένα μπροστά σε μία ειδική ρομποτική κονσόλα, απ’ όπου χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία. Ένα εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια τις εντολές του χειρουργού και ταυτοχρόνως του παρέχει τρισδιάστατη μεγεθυμένη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου. Οι ρομποτικοί βραχίονες του συστήματος αναπαράγουν τις κινήσεις που διενεργούνται από το χειρουργό με χρήση ειδικών χειριστηρίων (masters), προσφέροντας όμως εύρος κίνησης και ελευθερία κινήσεων που δεν μπορεί να επιτευχθεί με το ανθρώπινο χέρι.
Πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής
- Παροχή μεγεθυμένης τρισδιάστατης εικόνας μοναδικής ευκρίνειας του χειρουργικού πεδίου
- Ελάχιστα επεμβατική διαδικασία
- Μηδαμινή απώλεια αίματος
- Ελαχιστοποίηση τραυματισμού περιβαλλόντων ιστών, συνεπώς μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
- Ελαχιστοποίηση διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών
- Απόλυτη ακρίβεια κινήσεων
- Μεγάλη ελευθερία κινήσεων
- Παροχή μεγαλύτερης σωματικής άνεσης στο Χειρουργό, γεγονός που ενισχύει τη συγκέντρωση και τη διαύγεια του Ιατρού, ιδίως σε περιπτώσεις πολύωρων χειρουργείων
- Χρήση ανοσοφθορίζουσας «όρασης» για αναγνώριση των ανατομικών δομών του ασθενούς που δεν είναι εμφανείς δια γυμνού οφθαλμού
- Βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των μικρότερων τομών
- Ταχύτατη μετεγχειρητική αποκατάσταση άρα και επάνοδος στις αθλητικές υποχρεώσεις
Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi®
Το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi®, που έχει στη διάθεσή του και χρησιμοποιεί ο Ειδικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι το μοναδικό εγκεκριμένο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα, το οποίο έχει λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA). Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος πραγματοποιείται το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών αποκατάστασης, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τον ασθενή.
Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος έχει λάβει ρομποτική πιστοποίηση στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας, κέντρο αριστείας στη ρομποτική χειρουργική, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Kαθηγητή Xειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Illinois, Prof. Pier Cristoforo Giulianotti και εκπαιδευτή τον Dr. Paolo Pietro Bianchi, έναν εκ των κορυφαίων ρομποτικών Χειρουργών στην Ευρώπη.