Γενικά για τη βουβωνοκήλη
Μία βουβωνοκήλη προκύπτει όταν κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο (συνήθως τμήμα του εντέρου) προβάλει μέσω κάποιας ευένδοτης περιοχής του κοιλιακού τοιχώματος. Εμφανίζεται ως μία ψηλαφητή διόγκωση στη βουβωνική χώρα, στο σημείο δηλαδή ανάμεσα στον κορμό και το μηρό, η οποία μπορεί να είναι εμφανής όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια θέση και να εξαφανίζεται όταν είναι ξαπλωμένος.
Αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης παγκοσμίως ενώ πλήττει κατά πλειοψηφία τον ανδρικό πληθυσμό. Δεν πρόκειται για μία επικίνδυνη πάθηση, εφόσον όμως αντιμετωπιστεί εγκαίρως και προληφθεί η εμφάνιση επιπλοκών. Μοναδική θεραπεία της βουβωνοκήλης αποτελεί η χειρουργική επέμβαση, καθώς καμία συντηρητική μέθοδος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ποια είναι τα αίτια της βουβωνοκήλης;
Μία βουβωνοκήλη δημιουργείται εξαιτίας συνδυασμού αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης και αποδυνάμωσης του κοιλιακού τοιχώματος, σε κάποιο σημείο του. Επομένως, παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης, είναι:
• Η βαριά χειρωνακτική εργασία
• Η απότομη άρση μεγάλου βάρους
• Η εγκυμοσύνη
• Η παχυσαρκία
• Η χρόνια δυσκοιλιότητα
• Ο χρόνιος βήχας ή φτέρνισμα
• Η υπερτροφία του προστάτη
• Ορισμένες ασθένειες του συνδετικού ιστού
• Η παρουσία υγρού στην κοιλιά
Παρ’ όλα αυτά δεν είναι σπάνιο να εμφανίσει βουβωνοκήλη κάποιος άνθρωπος, χωρίς να συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η βουβωνοκήλη αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες, δηλαδή σε μία προκαθορισμένη κακή συνδεσμολογία των μυών του κοιλιακού τοιχώματος.
Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της βουβωνοκήλης είναι το εξόγκωμα που εμφανίζεται στη βουβωνική περιοχή όταν ο ασθενής είναι όρθιος και συνήθως εξαφανίζεται όταν ξαπλώνει. Στο αρχικό της στάδιο μπορεί να εμφανιστούν άλλα, πιο άτυπα συμπτώματα, όπως μια ελαφριά ενόχληση και ένα αίσθημα καύσου ή «ηλεκτρικού ρεύματος» στην περιοχή.
Πιθανότητα επιπλοκών
Η πιο σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να εμφανίσει η βουβωνοκήλη ονομάζεται περίσφιξη. Σε περιπτώσεις περίσφιξης της βουβωνοκήλης, το ενδοκοιλιακό σπλάχνο εγκλωβίζεται εντός του κηλικού σάκου και καθίσταται αδύνατη η ανάταξή του στην κοιλιακή χώρα. Σε αυτή την περίπτωση, η πίεση που ασκείται στο εγκλωβισμένο σπλάχνο μπορεί να οδηγήσει αρχικά σε διακοπή της φλεβικής απορροής του. Σύντομα, εμφανίζεται οίδημα του πάσχοντος οργάνου με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται περαιτέρω η συμπίεσή του, μέχρι τελικά να διακοπεί εντελώς η αρτηριακή του παροχή. Με απλά λόγια διακόπτεται η αιμάτωση γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέκρωση του σπλάχνου.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το εγκλωβισμένο όργανο είναι κάποιο τμήμα του εντέρου. Η περίσφιξη αυτού του τμήματος στην αρχή προκαλεί διακοπή της κυκλοφορίας του περιεχομένου του εντέρου (ειλεός) και στη συνέχεια οδηγεί σε ισχαιμία, διάτρηση του εντέρου με τοπική ή γενικευμένη περιτονίτιδα. Σε αυτό το στάδιο η κατάσταση του ασθενούς μπορεί να χαρακτηρισθεί εξαιρετικά σοβαρή, έως και κρίσιμη για την επιβίωσή του.
Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια
Η πιθανότητα περίσφιξης αποτελεί τη βασική αιτία που κάθε βουβωνοκήλη, έχει απόλυτη ένδειξη για άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Είναι λοιπόν σημαντικό η πάθηση να αντιμετωπίζεται όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς ο χρόνος εμφάνισης της επιπλοκής δεν είναι προκαθορισμένος, ούτε μπορεί να προβλεφθεί.
Συμπτώματα της περισφιγμένης βουβωνοκήλης, τα οποία θα πρέπει να θορυβήσουν τον πάσχοντα και να τον οδηγήσουν στην αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας είναι τα εξής:
- Έντονος και συνεχής πόνος με διογκωμένη την περιοχή της κήλης
- Ναυτία
- Εμετός
- Ερυθρότητα & τοπική θερμότητα της περιοχής
- Αύξηση του καρδιακού παλμού
- Φλεγμονή της γύρω περιοχής
- Διάχυτο κοιλιακό άλγος
- Αδυναμία αποβολής αερίων ή κοπράνων
Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλέστε άμεσα το Γενικό Χειρουργό, Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο σε κάποιον από τους παρακάτω αριθμούς:
210 68 33 193 & 6944 452 148
Σύγχρονες θεραπείες της βουβωνοκήλης
Η βουβωνοκήλη είναι η συχνότερη μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, με εκατομμύρια πάσχοντες ανά τον κόσμο. Είναι λογικό λοιπόν η θεραπεία της, καθώς και η συνεχής βελτίωση και εξέλιξη των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών, να έχει απασχολήσει ευρέως την επιστημονική χειρουργική κοινότητα. Πλέον διαθέτουμε σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους για την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση της πάθησης στη χειρουργική αίθουσα.
Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης και γενικά των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Πλέον, αν και δεν έχει εγκαταλειφθεί, οι περισσότεροι χειρουργοί έχουν αντικαταστήσει τη μέθοδο με πιο σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές. Η λαπαροσκοπική προσέγγιση αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις στη χειρουργική επιστήμη. Ξεκίνησε με στόχο την ελαχιστοποίηση του τραύματος και τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, σύντομα όμως έφερε επανάσταση στη χειρουργική, θέτοντας τις βάσεις για μία εξ’ ολοκλήρου νέα ιατρική εξειδίκευση, αυτήν της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Εκτός από τη λαπαροσκοπική προσέγγιση, η Ενδοσκοπική Χειρουργική Τεχνική (TEP και eTEP) και η Ρομποτική προσπέλαση αποτελούν τα πιο σύγχρονα όπλα στη χειρουργική θεραπεία των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.
Διακοιλιακή διαπεριτοναϊκή αποκατάσταση βουβωνοκήλης (TAPP)
H επέμβαση διενεργείται λαπαροσκοπικά, μέσω 3 μικρών τομών 5-8 χιλιοστών, από τις οποίες εισέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα, σε επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα. Στη συνέχεια, αφού εξεταστεί η περιοχή της κήλης και διανοιχτεί ο υμένας που περιβάλλει το περιεχόμενό της (περιτόναιο), γίνεται επαναφορά του σπλάχνου στη θέση του και αποκαθίσταται το αδύναμο κοιλιακό τοίχωμα με ένα μη απορροφήσιμο πλέγμα, το οποίο καθηλώνεται με μεταλλικούς αγκτήρες ή ράμματα. Ακολουθεί η επανασυρραφή του περιτοναίου και η ολοκλήρωση της επέμβασης.
Ενδοσκοπική, εξωπεριτοναϊκή χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης (TEP)
Η Ενδοσκοπική Χειρουργική μέθοδος TEP (Totally Extraperitoneal Repair) αποτελεί την πιο αρμονική τεχνική στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης, και σχετίζεται με ελάχιστο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών. Διενεργείται μέσω τριών μικρών τομών, απ’ όπου εισάγεται το λαπαροσκόπιο στον χώρο πίσω από τον ορθό κοιλιακό μυ (όχι μέσα στην κοιλιά). Η διαφορά της μεθόδου TEP (Totally Extraperitoneal Repair) από την τεχνική TAPP (Transabdominal Preperitoneal Repair), είναι πως η πρώτη διενεργείται σε ένα μικρό χώρο εντός των μυϊκών διαμερισμάτων στο κοιλιακό τοίχωμα, χωρίς να υπάρχει επαφή με την περιτοναϊκή κοιλότητα και τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα. Ταυτόχρονα, λόγω του ανατομικού σημείου που τοποθετείται το πλέγμα, δεν είναι αναγκαία η χρήση ραμμάτων ή άλλων καθηλωτικών υλικών, κάτι που καθιστά την επέμβαση εντελώς ανώδυνη.
Η ρομποτική τεχνολογία στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης
Η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας είναι η πιο σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση στην αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Πρόκειται για το συνδυασμό της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής με μοναδικά πλεονεκτήματα που παρέχει η βιοτεχνολογία και η ιατρική απεικόνιση.
Η σημαντικότερη διαφορά είναι πως κατά τη διενέργεια μιας ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός δε βρίσκεται κοντά στον ασθενή, αλλά κάθεται μπροστά σε μία ρομποτική κονσόλα, από όπου χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία. Στην κονσόλα αυτή βλέπει με τρισδιάστατη απεικόνιση, μεγεθυμένο το χειρουργικό πεδίο. Οι ρομποτικοί βραχίονες του συστήματος αναπαράγουν με απόλυτη ακρίβεια όλες τις κινήσεις που διενεργούνται από το χειρουργό με τη χρήση ειδικών χειριστηρίων (masters), προσφέροντας ωστόσο μοναδικό εύρος και ελευθερία κινήσεων που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από το ανθρώπινο χέρι.
Πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής
- Μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας.
- Τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου για μοναδική οπτική ευκρίνεια.
- Ελαχιστοποίηση τραυματισμού των πέριξ ιστών, άρα και του μετεγχειρητικού πόνου.
- Ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση & επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
- Ελαχιστοποίηση επιπλοκών διεγχειρητικά & μετεγχειρητικά
- Σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος
- Απόλυτη ακρίβεια χειρουργικών κινήσεων, σε σημείο που το ανθρώπινο χέρι δεν μπορεί να πετύχει
- Η μέθοδος παρέχει μεγαλύτερη σωματική άνεση στο χειρουργό, καθώς του επιτρέπεται να χειρίζεται τους ρομποτικούς βραχίονες από μακριά, ενώ κάθεται. Αυτό ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και τη διαύγεια του Ιατρού.
- Δυνατότητα λεπτομερούς προσχεδιασμού της χειρουργικής διαδικασίας, μέσω εικόνων των εσωτερικών οργάνων του ασθενή που έχει στη διάθεσή του ο γιατρός πριν από την επέμβαση.
- Χρήση ανοσοφθορίζουσας «όρασης» για αναγνώριση ιδιαίτερων ανατομικών δομών που δεν είναι ορατές με «γυμνό» μάτι.
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, λόγω μικρότερων τομών.
Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci®
Το σύστημα Da Vinci®, είναι ένα ρομποτικό σύστημα εγκεκριμένο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA), μέσω του οποίου μπορεί να πραγματοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των χειρουργικών επεμβάσεων. Ειδικά όμως στις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, η χρήση του ρομποτικού συστήματος καθιστά εφικτή τη διενέργεια σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών αποκατάστασης που δεν μπορούν να συντελεστούν με οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση.
Είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν μπορούν όλοι οι χειρουργοί να πραγματοποιήσουν ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις, χρησιμοποιώντας το σύστημα Da Vinci®. Ο χειρισμός της ρομποτικής κονσόλας απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση και ενασχόληση τόσο πάνω στο σύστημα, όσο και στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής των κηλών, γενικότερα.
Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι πιστοποιημένος Χειρουργός για τη διενέργεια προηγμένων ρομποτικών επεμβάσεων, με εξαιρετικά αποτελέσματα για τον ασθενή. Έχει στη διάθεσή του και χρησιμοποιεί την πιο εξελιγμένη μορφή του συστήματος παγκοσμίως, τη Ρομποτική πλατφόρμα DaVinci Xi®. Έχει λάβει ρομποτική πιστοποίηση στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας, κέντρο αριστείας στη ρομποτική χειρουργική, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Kαθηγητή Xειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Illinois, Prof. Pier Cristoforo Giulianotti και εκπαιδευτή τον Dr. Paolo Pietro Bianchi, έναν εκ των κορυφαίων ρομποτικών Χειρουργών στην Ευρώπη.
Είναι αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με Ειδίκευση στην Ελάχιστα Επεμβατική, Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Έχει συνεχή παρουσία σε διεθνούς φήμης συνέδρια, ενώ ταυτοχρόνως είναι πρωτοπόρος στην αποκατάσταση των κηλών της βουβωνικής χώρας με τη χρήση της τεχνικής TEP & eTEP, έχοντας θητεύσει διπλά στον πατριάρχη της επέμβασης, τον Dr.Med Andreas Kuthe, στο Ανόβερο της Γερμανίας. Η ενασχόλησή του με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι συνεχής.
Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη βουβωνοκήλη ή οποιαδήποτε μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το Χειρουργό και κλείστε ένα διαγνωστικό ραντεβού για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.